26 lutego 2014

Faworki domowe- przepis z kuchni staropolskiej

Od dłuższego czasu zabierałyśmy się z mamą do ich usmażenie (konkretnie od 2 lat), ale zawsze na pierwszym miejscu były pączki. Tym razem postanowiłyśmy zmienić, chociaż trochę tradycję i oprócz pączków zafundować jeszcze chrusty. Oczywiście, największymi miłośniczkami tych leciutkich, kruchych i mocno upudrowanych słodkości jesteśmy my, ale raz na jakiś czas nikomu to nie zaszkodzi :) Jeśli macie czas, ochotę i chcecie się zabawić wspólnie z domownikami, to polecam zawijanie i smażenie faworków :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 4 jajka 
  • 8 dag masła roślinnego 
  • kieliszek rumu 
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • smalec do smażenia 
  • cukier puder do posypania 
Przygotowanie:
  1. Na stolnice wysypujemy suche składniki. Robimy dołeczek- wbijamy jajka, dodajemy masło, śmietanę, rum - całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Kształtujemy kulę. 
  2. Ciasto dzielimy na około 4-5 części i z każdej rozwałkowujemy okrągły placek o dowolnej grubości.
  3.  Kroimy podłużne pasy, dzielimy na mniejsze odcinki, nacinamy środek i przewijamy. 
  4. Smażymy w gorącym smalcu z obu stron (około 2 minuty na jedną stronę). 
  5. Zarumienione wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym/ warstwą bibuły.
  6. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. Domowe faworki to niezapomniany smak dzieciństwa a tłusty czwartek sprzyja słodkiemu objadaniu się ostatkowymi przysmakami. pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowywanie faworków to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze się pchałam, żeby robić je z mamą :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...