Batoniki owsiano-orzechowe #wypiekanienaśniadanie
kwietnia 25, 2016
8
dietetycznie
,
orzechy włoskie
,
owoce goji
,
płatki owsiane
,
wypiekanie na śniadanie
Za każdym razem, kiedy mogę brać udział w akcji Wypiekanie na śniadanie podchodzę z taką samą radością i wielkim zapałem. Miło wypiekać smakołyki, z którymi nie tylko dzielę się z Wami, ale również z tym konkretnym gronem osób, które robią dokładnie to samo i możemy porównywać swoje dzieła. Niby w planie jest robienie tej samej rzeczy, ale wiadomo, że każdy lubi dodać coś od siebie i właśnie za to lubię tą akcję. Zawsze można się dodatkowo zainspirować i za drugim podejściem korzystać z pomysłów innych :)
W ten weekend piekliśmy batoniki owsiane, które chciałam już zrobić od dłuższego czasu, ale za każdym razem napotykałam przeszkody. Te są moim zdaniem idealne, chociaż dla niektórych mogło zabraknąć w nich cukru lub też innego słodzika- przyznaje się, że zapomniałam go dodać, ale dzięki temu można polać je czekoladą i miodem już na sam koniec.
Składniki:
- 50g masła roślinnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu (pominęłam)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki owoców goji
- 2 jajka
- 40g gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka masła
- Mleko gotujemy razem z masłem roślinnym, masłem orzechowym i ewentualnie miodem lub inną substancją słodzącą. Odstawiamy do przestudzenia.
- Płatki mieszamy z mielonymi orzechami, słonecznikiem oraz cynamonem.
- Jajka roztrzepujemy, a owoce goji moczymy przez 5 minut w ciepłej wodzie.
- Do naczynia z płatkami dodajemy przestudzone mleko, przygotowane jajka oraz namoczone i odsączone owoce- wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Batoniki nie urosną, więc rozkładamy je na grubość około 2 cm. Tak przygotowane pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po przestudzeniu kroimy i oblewamy gorzką czekoladą- roztapiamy ją w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki masła, aż uzyskamy kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy do pojemniczka.
W akcji "Wypiekanie na śniadanie" wzięły udział następujące osoby:
Małgosia ze Smaków Alzjacji
Dorota z Moje małe czarowanie
Jola z Smak mojego domu
Magdalena z Kuchnia szczęścia
Magda z Kuchnia i czary
Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDo następnego razu :)
UsuńDzięki za udział i do następnego razu :-)
OdpowiedzUsuńDo następnego :>
UsuńDzięki wielkie za wspólną zabawę, batoniki super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBatoniki są cudowne:) .... nam tak posmakowały, że wchodzą do stałego domowego batonikowego repertuaru:). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze! :)
Usuń