Batoniki owsiano-orzechowe #wypiekanienaśniadanie



Za każdym razem, kiedy mogę brać udział w akcji Wypiekanie na śniadanie podchodzę z taką samą radością i wielkim zapałem. Miło wypiekać smakołyki, z którymi nie tylko dzielę się z Wami, ale również z tym konkretnym gronem osób, które robią dokładnie to samo i możemy porównywać swoje dzieła. Niby w planie jest robienie tej samej rzeczy, ale wiadomo, że każdy lubi dodać coś od siebie i właśnie za to lubię tą akcję. Zawsze można się dodatkowo zainspirować i za drugim podejściem korzystać z pomysłów innych :) 

W ten weekend piekliśmy batoniki owsiane, które chciałam już zrobić od dłuższego czasu, ale za każdym razem napotykałam przeszkody. Te są moim zdaniem idealne, chociaż dla niektórych mogło zabraknąć w nich cukru lub też innego słodzika- przyznaje się, że zapomniałam go dodać, ale dzięki temu można polać je czekoladą i miodem już na sam koniec.

Składniki:
  • 50g masła roślinnego
  • 3 łyżki masła orzechowego 
  • 3 łyżki miodu (pominęłam)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 
  • 1/3 szklanki słonecznika 
  • 1/3 szklanki owoców goji 
  • 2 jajka 
  • 40g gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
  1. Mleko gotujemy razem z masłem roślinnym, masłem orzechowym i ewentualnie miodem lub inną substancją słodzącą. Odstawiamy do przestudzenia. 
  2. Płatki mieszamy z mielonymi orzechami, słonecznikiem oraz cynamonem. 
  3. Jajka roztrzepujemy, a owoce goji moczymy przez 5 minut w ciepłej wodzie.  
  4. Do naczynia z płatkami dodajemy przestudzone mleko, przygotowane jajka oraz namoczone i odsączone owoce- wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Batoniki nie urosną, więc rozkładamy je na grubość około 2 cm. Tak przygotowane pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po przestudzeniu kroimy i oblewamy gorzką czekoladą- roztapiamy ją w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki masła, aż uzyskamy kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy do pojemniczka. 


 
W akcji "Wypiekanie na śniadanie" wzięły udział następujące osoby:
Małgosia ze Smaków Alzjacji
Magdalena z Kuchnia szczęścia  
Magda z Kuchnia i czary 
 

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger