2 września 2013

Puszyste placuszki owsiane

Placuszki sprawdzają się idealnie na każdy posiłek w ciągu dnia. Według mnie lepiej smakują na ciepło,ale każdy zje tak jak lubi ;) Przepis również pojawił się już kiedyś na blogu (31.05.2012) i także postanowiłam go 'odkurzyć', ponieważ uważam, że warto :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
  • 4 łyżki otrębów
  • 1 szklanka mleka ( ewentualnie więcej)
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą miksując na jedną masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka, jeśli zbyt rzadkie dodajemy mąki itd. 
  2. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje zaczynamy wykładać małe ilości ciasta. Placuszki  ładnie urosną, więc taka porcja starczy dla dwóch osób. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z jogurtem naturalnym, borówkami i malinami :)

Smacznego! 

 





Smakołyki na pikniki
Z dziećmi i dla dzieci

12 komentarzy:

  1. uwielbiam płatki w plackach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już kilka razy, polecam, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te puchate placuszki, jak owsiane to już je lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne i pożywne, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Właśnie zastanawiałam się nad jakimiś fajnymi placuszkami dla moich Córek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne:)i jeszcze z malinami....mmmm pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie kończę ostatnie placuszka, są pyszne polecam :) Zjadłam z borówkami i syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham wszystko co z płatkami owsianymi związane :) Jakimś cudem nie wpadłam na to, żeby zrobić z nich placki :D Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W placuszkach są właśnie pyszne, ponieważ są takie troszkę chrupiące :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...