14 września 2013

Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Tak wiem, że ostatnio również proponowałam Wam naleśniki ze szpinakiem, ale to nie moja wina, że tak go lubię i zawsze się sprawdza, a dodatkowo ma wiele cennych witamin! :)  Jak dla mnie idealny pomysł na szybki obiad. Dodatkowo naleśniki biorą udział w sobotniej akcji Sylvvii.

Składniki:
 na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka mleka 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka
farsz:
  • 6 kostek mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 75g serka capresi naturalnego 
  • 1 jajko 
  • pomidor
  • sól, pieprz 
  • masło
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Jeśli ciasto będzie za gęste należy dodać mleka,a jeśli zbyt rzadkie wtedy dodać mąki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. 
  2. Szpinak rozmrozić w garnuszku na małym ogniu. Dodać posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać serek i połączyć ze szpinakiem.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajko, solimy i przykrywamy na około 3-4 minuty, aby się ścięło.
  4. Na połowę rozłożonego naleśnika nakładamy farsz i składamy na pół i jeszcze raz, aby powstał trójkącik. Nakładamy jajko sadzone i posypujemy koperkiem. Dodatkowo można podać pomidory.

Smacznego :) 






6 komentarzy:

  1. uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, ale jeszcze nigdy nie podawałam ich z jajkiem sadzonym ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zrobiłam to pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)

      Usuń
  2. Takiej wersji podania jeszcze mie widziałam, do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...