28 września 2013

Placuszki owsiano- otrębowe

Kolejna sobota i kolejne placuszki, które biorą udział w "naleśnikowej sobocie". Kiedyś już je robiłam, ale było to bardzo dawno temu, więc postanowiłam sobie przypomnieć ich smak i oczywiście się nie zawiodłam, ponieważ placuszki bardzo mnie nasyciły, a w połączeniu z serkiem wiejskim, gruszką i ciepłymi powidłami mojej mamy były IDEALNE na początek weekendu,a wcześniej pojawiły się TUTAJ.

Składniki:
/7 sztuk/
ciasto:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych 
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 2/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w miseczce.  Na rozgrzaną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy z dwóch stron na delikatnie brązowy kolor. 
  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek wiejski, pokrojone gruszki i powidła śliwkowe, ale na wytrawnie np z serkiem wiejskim i pomidorem też są pyszne.

Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. zdecydowanie jedne z moich ulubionych! przepysznie je podałaś;) niema to jak tak smacznie uczcić naleśnikową sobotę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki to chyba najsmaczniejsze śniadanie jakie mogę sobie wymarzyć. Na dodatek bardzo zdrowe i sycące:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i do syta - porządne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne ! ;) , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...