22 września 2013

Włoskie 'bolognese' z winem Celebro

Jak już Wam kiedyś wspominałam nawiązałam współpracę z firmą CELEBRO. 
 Wcześniej przygotowałam Risotto z pieczarkami i winem, ale dziś mieliśmy ochotę na makaron, a do tego dania najlepiej pasowało półwytrawne, czerwone wino Celebro, które nadało smaku naszej potrawie. Może i Wy się skusicie? :)

Składniki:/porcja dla 5 osób/

  • 1/2 kg mięsa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta 
  • 3/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina ( u mnie CELEBRO)
  • 1/2 kg pomidorów 
  • makaron  bucatini
Przygotowanie:
  1. Cebulkę należy zeszklić na masełku. Dodajemy mięso i podsmażamy. Dolewamy wino i chwilę czekamy, aż odparuje. 
  2. Marchew i paprykę kroimy w paski i dodajemy do mięsa. 
  3. W oddzielnym garnuszku dusimy obrane wcześniej pomidory, a następnie je miksujemy i dolewamy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.  Na koniec dorzucamy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę gotujemy. 
  4. W między czasie w garnku gotujemy wodę i wstawiamy makaron tak, jak 'nakazuje' instrukcja na opakowaniu.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy, nakładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego :)






10 komentarzy:

  1. To wino musiało mu nadać jeszcze lepszy smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jaką mi narobiłaś ochotę na makaron! :) Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne spaghetti, ja winko akurat w lidlu kupiłam, bo poszerzają ofertę, muszę kiedyś dodać do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wypróbuj w takiej wersji bo smak jest zupełnie inny :)

      Usuń
  4. wygląda cudnie:) jeszcze w takim wykonaniu nie jadłam:) ale chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach! Makaron! Jak lubię i to koniecznie z lampką wina ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkiem wina smakuje zupełnie inaczej ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...