18 września 2013

Kluski śląskie z gulaszem

Zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Kluseczki, które mogę jeść non stop bez pohamowań! :) Zarówno z gulaszem, jak i na następny dzień/ wieczór odsmażane na masełku i posypane cukrem! Wierzcie mi lub nie, ale nie ma nic lepszego :) 

Składniki:
na kluski:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 całe jajka 
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki mąki pszennej
gulasz:
  • 80dag dowolnego mięsa wieprzowego/wołowego
  • 2 szklanki wody 
  • olej
  • cebula 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
  1. kluski:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu mielimy/przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski, ubijamy i dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy na stolnicę,a do powstałego wolnego miejsca wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na stolnicę do wcześniej wyjętej części ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubsze wałeczki, a następnie kroimy w paseczki, formujemy kuleczki i robimy na górze dziurkę. Czynność powtarzamy do skończenia masy.
  2. gulasz: Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Kiedyś lekko się przyrumieni dolewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy gaz, dorzucamy liść laurowy, zioło angielskie,pieprz i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na suchej patelni rumienimy mąkę pszenną i przesypując ją przez sito dodajemy do mięsa i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Kluski gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu na wierzch garnka wyjmujemy na talerz i polewamy sosem. 

 Smacznego :)



 

11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie kluski, jednak nie miałam odwagi ich sama jeszcze zrobić! szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma w tym 'wielkiej filozofii', a efekt jest cudowny :)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi chęci na kluski śląskie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śląsk jest tak daleko, że... chyba nigdy nie jadłam takich klusek! Może sama sobie zrobię? ;)
    Pozdrowienia znad Morza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do próbowania bo warto! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...