28 czerwca 2013

Kluski na parze z truskawkami

W końcu mamy wakacje. 2 miesiące przerwy i pełen odpoczynek, a później 2 liceum, nowe decyzje, nowe problemy i nowe wyzwania, ale teraz nie trzeba o tym myśleć bo teraz należy się cieszyć tą przerwą! A żeby było jeszcze lepiej to zapraszam na kluski parowe z truskawkami! Smakują mi o wiele bardziej niż  te z sosem mięsnym, ale to chyba przez tą moją słabość do wszystkiego co słodkie!
Wcześniejsze pyzy TUTAJ :)

Składniki:
  • 1kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 10dag drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1kg truskawek 
Przygotowanie:
  1. Truskawki myjemy i obieramy. Część z nich odkładamy i miksujemy, a drugą część zostawiamy na nadzienie. 
  2. W małym garnuszku rozdrabiamy drożdże i cukier z letnim mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia. 
  3. Do garna wsypujemy mąkę, wlewamy rozgrzaną margaryną, żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości. 
  4. Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Na jednej części kładziemy obtoczone w cukrze truskawki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy małe kółeczka. Czynność powtarzamy. ( patrz. zdjęcia poniżej!)
  5. Do dużego garnka wlewamy wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min. 
  6. Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami, bułką na masełku lub śmietaną/jogurtem z cukrem.

Smacznego! 










Kolacja w czasie sesji! Truskawkowy zawrót głowy 2013

13 komentarzy:

  1. pyszności:) bardzo lubię pampuchy:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zrobić je na dniach!
    Uwieelbiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie za dużo cukru, ale taki urok klusek na parze;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety! Dlatego nie jadamy ich, aż tak często :) Ale już lepsze takie domowe niż te pakowane w sklepach!

      Usuń
  4. Miłych wakacji,ja po nich idę do 2 klasy szkoły gastronomicznej :)
    Uwielbiam pampuchy i to jeszcze z truskawkami, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ekstra! Super pomysł! Kluski na parze, jeszcze nie widziałam, żeby ktoś je tak robił! :) Wyglądają mega. I mega zdrowo :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomite, z truskawkami w takiej postaci jeszcze nigdy ich nie jadłam . są super ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciągle się do nich przymierzam, ale ciągle coś stoi na przeszkodzie. Twoje tak apetycznie wyglądają, że chyba w końcu je zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...