26 czerwca 2013

Owsiane placuszki cytrynowe

Taki pomysł na pyszne naleśniki podpatrzyłam pewnego razu u Gruszki. Wiedziałam, że kiedyś z pewnością je zrobię i właśnie niedawno miałam na nie ochotę. Przepis troszkę zmieniłam, ale w 100% inspiracją był dla mnie jej przepis. Smak jest niesamowity. Lekko kwaśny, ale takie właśnie lubię :)

Składniki:
  • 150g mąki (lub nieco więcej)
  • 1 jajko 
  • 150ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny + sok z 1/2
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 3 łyżki płatków żytnich 
Przygotowanie:
  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę, aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki na 30 min ( nie jest to konieczne!) 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce ciasta, aby powstały złote placuszki.
  3. Usmażone podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek wiejski i truskawki :)

Smacznego!



Kolacja w czasie sesji! Truskawkowy zawrót głowy 2013 Dietetyczne słodkości

10 komentarzy:

  1. mmm takie placuszki zawsze pycha !!z nutką cytrynki *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajka :)
    Zawsze mam ogromną ochotę na takie propozycje. Dobrze, że nie chce mi się robić naleśników/placuszków/racuszków codziennie, bo pewnie nie mieściłabym się w drzwiach :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :D Ale to jest taka troszkę zdrowsza wersja bo z płatkami owsianymi itd., więc trawienie może być lepsza, a to prowadzi do tego, że nie przytyje się, aż tak dużo! A czasami nawet i na takie najzwyklejsze warto się skusić :)

      Usuń
  3. ooo, pycha! :) a jakie dobre na przeziębienie w razie gdyby łapało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny ten dodatek cytryny! :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...