5 czerwca 2013

Scones- proste angielskie bułeczki

Do upieczenia tych bułeczek zabierałam się już parę razy i w końcu się zmobilizowałam!  Jestem pewna, że ten wypiek będę powtarzała jeszcze parę razy, ponieważ te 9 bułeczek zniknęło dosłownie w parę minut! Nawet nie mogłam zrobić dobrych zdjęć, ale coś tam się udało :)

Składniki:
  • 225g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


  • 1/2 łyżeczki soli
  • 57,5g miękkiego masła 
  • 150ml kefiru 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ciasto musi być elastyczne i niezbyt twarde. Gotowe rozwałkowujemy na grubość 2cm i wycinamy kółka, serduszka lub inne kształty. Przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Bułeczki muszą być przyrumienione od góry i od dołu. 
  2.   Gotowe wyjmujemy, chwilę chłodzimy u już możemy się nimi zajadać.

Smacznego :)


Kolacja w czasie sesji!

12 komentarzy:

  1. Apetyczne te bułeczki :)

    Pozdrawiam

    kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglądają,a jajek się tam nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  3. scones są świetne! fakt, że szybko znikają, ale chociaż ekspresowo się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. scones, scones, scones... raz próbowałam i mi nie wyszły, ale na pewno jeszcze zrobię, bo inaczej bym sobą nie była. scones są angielskie, scones trzeba zrobić i zażyć szczypty Anglii w domu :D pysznie Ci wyszły i tak mięciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne w skonsach jest to, że jak już ulepisz kuleczki to możesz je przetrzymywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Także można zawsze zrobić więcej, rano wyjąć kilka, a po prysznicu można już rozmrożone wsadzić do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taki sposób zamroziłam sobie właśnie 10 kuleczek :)

      Usuń
  6. pomysłowe i bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będzie jedynie wyczuwany smak goryczki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...