21 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami i delikatną budyniową pianką

Jakiś czas temu pokazywałam Wam trochę kruche, a trochę maślane ciasto z truskawkami.   Tym razem dołożyłam piankę budyniową i okazało się to świetnym pomysłem. Ciasto jest wystarczająco słodkie i mimo tych upałów warto je upiec :)

Składniki:
ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 290g masła roślinnego/margaryny 
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta proszku
  • szczypta soli 
piana:
  • 5 białek 
  • szczypta soli
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego 
  • 2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (2x 40g)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru 
  • 1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
  • truskawki 
 Przygotowanie:
  1. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
  2. Mąkę, cukier puder, proszek i sól- mieszamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), a drugą cześć wstawiamy do lodówki. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 min. 
  3. W tym czasie ubijamy pianę. Białka miksujemy ze szczyptą soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo wsypujemy cukier, cukier waniliowy,budynie i na samym końcu olej. Całość musi się idealnie połączyć.
  4. Podpieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nakładamy ubitą pianę, połówki truskawek i na sam wierzch z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze przez 45 minut nadal w temperaturze 180 stopni. Gotowe wystawiamy do wystygnięcia.

Smacznego! :) 



 



  Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciacha z pianką, mniam mniam ;) I jeszcze truskawy to już w ogóle pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności i do tego ta pianka :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne! niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm sam wygląd zacheca !! pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem facetem i niestety nie rozumiem części punktu 4. Pomocy bo chcę upiec ciasto na weekend

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, że gdy 1/2 ciasta się podpiecze to musimy ją wyjąć i ostudzić. Następnie nakładamy wcześniej ubitą pianę budyniową, a na nią truskawki (całe lub połówki) i na sam wierzch dajemy drugą połowę ciasta. Możemy ją rozwałkować i odrywać kawałeczki lub samemu rozgnieść po kawałku na oprószonym mąką blacie. I tak przygotowane ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika. Pomogłam? :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...