Śmietankowy sernik na czekoladowym spodzie
Czy są tu miłośnicy tradycyjnych, serników? Nie tych napuszonych (które osobiście uwielbiam), ale takich gładkich, zbitych i mimo wszystko aksamitnych? Jeśli tak, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Jeśli chodzi o spód to możecie postawić na tradycyjny z kruchego ciasta, ale uważam, że ten sprawdza się tu idealnie, wcześniej polecam go podpiec, żeby mieć pewność, że wszystko się uda :)
Pozostałe przepisy na serniki znajdziecie pod tymi linkami: 1, 2, 3, 4, 5.
Składniki:
Spód:
Pozostałe przepisy na serniki znajdziecie pod tymi linkami: 1, 2, 3, 4, 5.
Składniki:
Spód:
- 70g gorzkiej czekolady (75%)
- 70g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 60g mąki
- 1/2 łyżeczki sodki
- 500g sera zmielonego trzykrotnie
- 250g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (45g)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- Spód: W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę, masło oraz cukier i rozpuszczamy. Po delikatnym przestudzeniu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem i rozprowadzamy przygotowane ciasto. Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
- Ser: W misce umieszczamy oba rodzaje sera i łączymy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy i wciąż miksujemy. Na sam koniec wbijamy jajko. Gotową masę wykładamy na podpieczony wcześniej spód i dokładnie wyrównujemy. Sernik pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy (najlepiej całą noc). Podajemy po obsypaniu cukrem pudrem. Smacznego!
Serniki to mój ulubiony rodzaj ciast. Narobiłaś mi wielkiej ochoty na serniczek 😊
OdpowiedzUsuńTo teraz czas na pieczenie :D
UsuńKlasyka zawsze ma się dobrze. Twój sernik o tym świadczy:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuń