Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Czy tylko ja mam takie wrażenie, czy wy także, że czasami za kawałek słodyczy w cukierni musimy zapłacić fortunę?! Zdaje sobie sprawę, że dobra cukiernia może się cenić, ale są granice. Już teraz wiem, że lepiej ugryźć się w język i zamiast porcji ciasta na wynos do domu poprosić jedynie o kawę na drogę, a po powrocie znaleźć inspiracje i wziąć się za zrobienie czegoś swojego. Będą z tego sama korzyści bo uszczęśliwimy nie tylko siebie, ale i bliskich! Dziś postawiłam na drożdżówki wypełnione węgierkami i posypane obficie ulubioną kruszonką, która rozpływa się w ustach!
Składniki:
ciasto:
- 500g mąki
- 60g cukru
- 150g roztopionego masła
- 4 żółtka
- 42g świeżych drożdży
- 220ml mleka
- 24 śliwki węgierki
- 180g masła
- 50g cukru brązowego
- 200g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta i rozczynu. Do miseczki kruszymy drożdże i łączymy je z łyżką mąki, cukru oraz z odrobiną ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, roztopione masło, ciepłe mleko i drożdże- całość dokładnie, ale powoli mieszamy. Ciasto jest idealnie wyrobione, kiedy odchodzi od ręki i zaczynają nam się pojawiać pęcherzyki powietrza. Właśnie wtedy odstawiamy je na 1h by odpoczęło i wyrosło.
- W między czasie robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, kiedy zacznie się pienić mieszamy i smażymy je do momentu, aż uzyska brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Mąkę i cukier łączymy w misce i zalewamy masłem. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą nadziewamy przepołowionymi śliwkami i zalepiamy. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką, można także użyć cynamonu. Tak przygotowane pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się zarumienią i pięknie wyrosną. Smacznego!
mniam! idealne!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam takie drożdżóweczki :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, częstuj się :)
Usuńale ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze smakują! :D
UsuńNajlepsze! Im wiecej kruszonki tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zdecydowanie! :)
UsuńUwielbiam domowe słodkości :) Twoje drożdżówki cudowne, az ślinka leci na sam widok!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuń