Ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Szykuje się kolejna podróż, a to wiąże się z ciasteczkami! Nowe kombinacje, trochę inne smaki, ale efekt mnie zadowala. Dla fanów kokosowych wypieków będą idealne- koniecznie w towarzystwie pysznej kawy. Do przygotowania tych ciastek potrzebujecie maksymalnie 5 minut, reszta jest sprawą piekarnika. Mam nadzieję, że znajdziecie chwilę by umilić sobie te prawie jesienne popołudnia :)
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 szklanki cukru koksowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao
- ¼ łyżeczki sody
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
- W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym.
- Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
- W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, sodę i kakao.
- Suchą mieszankę dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
- Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w odstępach na blachę.
- Piec 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Wyjąć i ostudzić.
Idealne na podwieczorek, ale i do dziecięcego lunchboxa:) Super
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Radość dla rodzica i dziecka :)
UsuńPysznie wyglądają :) Idealne do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100% ;)
UsuńOw, ale słodziutkie - mam na to teraz już wielką ochote, jutro takie zrobię :D
OdpowiedzUsuń