Pumpkin pie- nietradycyjnie
Za oknem widzę już jesień, dziś szczególnie. Szkoda, że to jeszcze nie ta piękna "złota jesień", ale na wszystko przyjdzie czas. Na chwilę obecną otulam się kocem z dużym kubkiem kawy i wcinam pumpkin pie, ale nie to tradycyjne z serem, a z kaszą jaglaną pokrytą bitą śmietaną z mleczka kokosowego! Moje nowe odkrycie, zdecydowanie :) Jak można się domyślić jest to eksperyment na moim blogu, ale warto, jeśli tylko lubicie nieco inne smaki.
Składniki: Spód:
Nadzienie dyniowe:
- 200g mąki pszennej
- 150g masła
- 50g cukru pudru
- 1/2 szklanki zimnej wody
Nadzienie dyniowe:
- 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (szklanka suchej)
- 2 szklanki puree dyniowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce
- ¼ szklanki cukru pudru
- cynamon
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i energicznie zagnieść ciasto. Następnie zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
- Wszystkie składniki na nadzienie poza puree z dyni zmiksować przy pomocy ręcznego blendera. Kiedy kasza zostanie zmiksowana na gładki krem, dodać puree z dyni i ponownie zblendować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i palcami wcisnąć do środka ciasto. Następnie na spód wyłożyć dyniowe nadzienie i piec przez około 45 – 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i wystudzić. Nie kroić przed wystudzeniem!
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować bitą, kokosową śmietankę. Otworzyć puszkę schłodzonego mleka i delikatnie przełożyć do miski jedynie gęstą, tłustą część mleczka kokosowego. Do gęstej części dodać cukier puder i przy pomocy miksera ubić mleczko na sztywną śmietankę. Tak przygotowaną śmietankę przełożyć na wystudzone ciasto, a na koniec wierzch oprószyć cynamonem.Przechowywać w lodówce.
Wygląda mega apetycznie :) Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńWow, mega smacznie wygląda - nie jadłam takiego jeszcze nigdy, super!
OdpowiedzUsuńW takim razie gorąco zachęcam! :)
UsuńNamiętnie zbieram przepisy na ciasta dyniowe. Takiego w swojej kolekcji nie miałam. Teraz mam. Dziękuję:))
OdpowiedzUsuń