Dyniowe curry z naan
września 28, 2017
6
ciecierzyca
                                    ,
                                  
curry
                                    ,
                                  
dania obiadowe
                                    ,
                                  
Dynia
                                    ,
                                  
mleczko kokosowe
                                    ,
                                  
Papryka
                                    ,
                                  
Pomidory
W każdej porze roku szukam czegoś pozytywnego i zawsze mi się to udaje. Każda pora rządzi się swoimi prawami-raz jesień będzie dla nas łaskawa i tak jak teraz będziemy mogli wygrzewać się w ostatnich promieniach słońca, obserwować pomalowane na różne barwy liście drzew, wsłuchiwać się w śpiew odlatujących ptaków, a niekiedy (niestety) będziemy oglądać ją tylko zza szyb naszych domów, gdyż deszczowa aura nie będzie sprzyjać na spacery w parku lub kawę na tarasie. Ja jednak staram się myśleć pozytywnie i liczę na to, że ta jesień jednak pozostanie dla nas łaskawa i będziemy mogli czerpać z niej to co najlepsze. Skoro o najlepszym mowa to w tym roku zdecydowanie będziemy królować u mnie dynia! Można z niej wyczarować tyle pyszności- na słodko i na wytrawnie. Dziś pozostaje przy drugiej opcji, więc częstujcie się! :)
Składniki:
/dla 4 osób/
Składniki:
/dla 4 osób/
- 350g dyni
 - 300g batatów
 - 400g ugotowanej ciecierzycy
 - 1 cebula
 - 1 czerwona papryka
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka imbiru
 - 400 ml mleka kokosowego
 - 400 ml pomidorów w kartoniku Primo Gusto
 - sok z limonki
 - 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
 - 2 łyżeczki curry w przyprawie
 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
 - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
 - sól i pieprz do smaku
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - natka pietruszki
 - chlebki naan
 
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, cebulę i imbir. Dodajemy curry i kmin rzymski. Dusimy do momentu,aż cebula się zeszkli.
 - Następnie dokładamy paprykę pokrojoną w cienkie paski, dynię oraz ziemniaki,które wcześniej kroimy w kostkę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i odrobiną wody. Dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę. Kiedy warzywa będą miękkie (al dente) wlewamy pomidory z kartonika. Całość doprawiamy cukrem, sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wsypujemy pozostałe przyprawy.
 - Podajemy z natką pietruszki oraz chlebkami naan lub ryżem. Smacznego!
 
Wow, nie jadłam nigdy takiego curry jeszcze - a coś czuję, że będzie
OdpowiedzUsuńwyśmienite ;)
Zapraszam do próbowania :>
UsuńŚwietny sposób przyrządzania curry, muszę wypróbować koniecznie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetyczny obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuń