Listkujące się rogaliki z powidłami
Długi czas zbieram się do przygotowania dla Was tych rogalików, ale w końcu mi się udało. Chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, ponieważ ciasto jest BARDZO zbliżone do francuskiego, a robi się je dużo szybciej i przyjemniej. Wystarczy, że pozostawicie je grubiej rozwałkowane, a na skutek pieczenia samoczynnie się podzieli, a efekt ujrzycie po pierwszym kęsie. Taka forma słodkości to dla mnie idealny dodatek na uczelnię i nie tylko. Nadziewajcie je czym tylko lubicie, liczy się kreatywność! :)
Składniki:
Składniki:
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 125g serka kremowego Philadelphia
- 100g masła
- dodatkowo: powidła śliwkowe
- W naczyniu umieszczamy wszystkie sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Dodajemy serek oraz pokrojone na kawałki zimne masło- całość energicznie zagniatamy. Ciasto wyjdzie delikatnie lepkie i takie ma pozostać.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na okrągły placek. Wierzch smarujemy np powidłami/masłem orzechowym, dzielimy na trójkąciki i zawijamy zaczynając od dłuższego brzegu.
- Rogaliki pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 20-25 minut do momentu ich zarumienienia. Wystudzone przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Przepięknie wyglądające rogaliki :) podkradam jednego do kawy ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńBardzo fajnie się prezentują te rogaliki :) Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do pieczenia :)
UsuńKocham rogaliki! Nadchodzi listopad więc napewno będę je piekła :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, warto! :)
UsuńW przepisie nie ma jajek?
OdpowiedzUsuńNie ma :)
Usuń