Rustykalna tarta serowa z cukinią
Dzień dobry! :)
W ostatnim czasie naszła mnie ochota na tary- słodkie i wytrawne- i chociaż zazwyczaj wolę sięgnąć po coś słodkiego, to tym razem się wyłamałam. Rozkładałam w kuchni produkty do zrobienia ciastek/muffinek 3 razy (!) i nic z tego nie wyszło. Nie miałam ochoty na wypieki tego rodzaju, więc już zdecydowałam się na wytrawną tartę. Po długim dniu poza domem jest ona świetnym rozwiązaniem na szybki i tym samym zdrowy (bo domowy) posiłek :)
Mam nadzieję, że znajdziecie 30 minut i zafundujecie sobie taką przyjemność.
Składniki:
ciasto:
Przygotowanie:
W ostatnim czasie naszła mnie ochota na tary- słodkie i wytrawne- i chociaż zazwyczaj wolę sięgnąć po coś słodkiego, to tym razem się wyłamałam. Rozkładałam w kuchni produkty do zrobienia ciastek/muffinek 3 razy (!) i nic z tego nie wyszło. Nie miałam ochoty na wypieki tego rodzaju, więc już zdecydowałam się na wytrawną tartę. Po długim dniu poza domem jest ona świetnym rozwiązaniem na szybki i tym samym zdrowy (bo domowy) posiłek :)
Mam nadzieję, że znajdziecie 30 minut i zafundujecie sobie taką przyjemność.
Składniki:
ciasto:
- szklanka mąki, czyli około 140g
- 100 g zimnego masła
- 120 g serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta soli i pieprzu
- jajko
- 1/3 szklanki mleka
farsz:
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- świeży tymianek
- 1/3 opakowania fety
- kawałek oscypka albo parmezanu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto energicznie je zagniatając. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Cukinię kroimy w grubsze plastry. Jajko dokładnie roztrzepujemy z mlekiem.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy stopniowo farsz pamiętając o zostawieniu miejsca przy brzegach. Najpierw rozkładamy cukinię oraz oscypka, a następnie kruszymy fetę. Brzeg zawijamy do środka i smarujemy masą jajeczną. Pozostawione jajko używamy do zalania tarty.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi się zarumienią.
Jak zwykle pysznie. Do tego białe wino i mamy królewski posiłek:))
OdpowiedzUsuń