Pszenno-owsiane shortbread z migdałami
Najszybszą przekąską w pracy lub ogólnie w ciągu dnia są dla mnie ostatnio ciasteczka- koniecznie domowe. Jeśli w grę wchodzi mąka owsiana to momentalnie czuję, że chociaż zajadam się nimi w niemałych ilościach, to nie są one tak całkowicie niezdrowe ;) Do tego kawa lub ulubiona zielona herbata i już czuję się lepiej. Jak mogliście ostatnio zauważyć stempelki podbiły moje serce- świetna zabawa i ciekawy wygląd, a więc mogę okazać się również pomysłem na urodzinowy prezent. Skorzystacie?
Składniki:
Składniki:
- 1i 1/3 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 120g roztopionego masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru do wypieków
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów
- 2 żółtka
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Musi powstać zbita kula ciasta , więc jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to należy dosypać mąki pszennej.
- Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozgniatamy dłonią lub stempelkami. Należy pamiętać, żeby przed zrobieniem każdego stempla zanurzyć go w mące.
- Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zajadamy po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz