Kremowa tarta z mascarpone i truskawkami
Kochani, w ten weekend podjęłam się próby zrobienia tarty z kremem na bazie mascarpone i śmietany kremówki, której zazwyczaj unikam przy pieczeniu. Jednak, jak się okazało, warto ją włączyć do niektórych wypieków, ponieważ mimo wszystko nadaje ciastu lekkości i słodyczy.
Sądzę, że taka tarta sprawdzi się idealnie na gorące popołudnie- u nas z lemoniadą, ale czarna kawa również się sprawdzi :)
Składniki:
ciasto:
Sądzę, że taka tarta sprawdzi się idealnie na gorące popołudnie- u nas z lemoniadą, ale czarna kawa również się sprawdzi :)
Składniki:
ciasto:
- 160g mąki
- 100g zimnego masła
- 30g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wody
- 200g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki marmolady truskawkowej
- świeże truskawki
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, aż się zarumieni ( jeśli popęka to nie będzie z tym problemu, ponieważ i tak całość zostanie pokryta kremem). Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
- Serek, śmietankę i jogurt łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.
- Wystudzony spód smarujemy marmoladą, a następnie przekładamy krem śmietanowy. Na wierzchu układamy truskawki, które kroimy na cztery części. Przygotowaną tartę należy schłodzić około godziny w lodówce.
Pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńGenialna! Uwielbiam takie proste połączenia :D
OdpowiedzUsuń