Mąka pełnoziarnista. Mąka owsiana. Kardamon. Ciasteczka.
W czasie podróży lubię mieć domowy wypiek, więc zazwyczaj stawiam na ciasteczka lub drożdżowe wypieki. Tym razem padło na pierwszy pomysł. Może odrobinę zabawy przy tym miałam (ze względu na stempelki), ale ogólnie robi się w bardzo krótkim czasie :)
Wspomniałam o podróży, więc jeszcze mogę się z Wami podzielić miejscem, które odwiedzę. Będzie to Londyn! Całe 7 dni zwiedzania, więc możecie sobie jedynie wyobrazić moje podekscytowanie i uśmiech malujący się na twarzy. Z pewnością zdam Wam relację z wyjazdu, więc do następnego! :)
Składniki:
Wspomniałam o podróży, więc jeszcze mogę się z Wami podzielić miejscem, które odwiedzę. Będzie to Londyn! Całe 7 dni zwiedzania, więc możecie sobie jedynie wyobrazić moje podekscytowanie i uśmiech malujący się na twarzy. Z pewnością zdam Wam relację z wyjazdu, więc do następnego! :)
Składniki:
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 100g mąki owsianej
- 3/4 łyżeczki kardamonu
- 70g cukru pudru
- 120g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- W misce ucieramy na gładką masę masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko oraz mleko i ciągle mieszamy. Na sam koniec wsypujemy mąki wymieszane z kardamonem. Kiedy ciasto dokładnie się połączy odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy po kawałku masy i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy, a następnie odbijamy stempelek. Należy pamiętać, żeby przed każdym użyciem oprószyć go mąką.
- Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Smacznego :)
Jakby ktoś mi zrobił takie ciastka, zjadłabym pół blachy! Bardzo lubię i kardamon i mąkę owsianą, a jeszcze wyglądają na chrupiące.
OdpowiedzUsuńSą chrupiące i z każdym dniem jeszcze lepsze :>
UsuńCiasteczka wyglądają świetnie i pewnie też smakują :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :>
Usuńi popołudniowa kawka urozmaicona :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Trzeba sobie radzić!
Usuń