Tarta z rabarbarem i bezą
Dzisiaj mam dla Was przepis i pomysł na tartę, który chodził za mną od dłuższego czasu. Połączenie rabarbaru i bezy to moja nowa miłość, która niedługo ulegnie zniszczeniu, gdyż rabarbar się kończy. Jednak, póki jeszcze jest to w pełni z niego korzystam. Jeszcze jedna odsłona jego wykorzystania przed Wami, ale o tym (mam nadzieję) niedługo :)
Możliwe, iż przepis wydaje się długi i lista składników strasznie się ciągnie, ale uwierzcie mi, że wykonanie nie jest skomplikowane :)
Składniki:
ciasto:
Możliwe, iż przepis wydaje się długi i lista składników strasznie się ciągnie, ale uwierzcie mi, że wykonanie nie jest skomplikowane :)
Składniki:
ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 80g zimnego masła
- 3 żółtka
- 3 białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 7 łodyg rabarbaru
- cukier
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
- Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem (najlepiej godzinę wcześniej). Prużymy na małym ogniu, pod koniec dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie lepka konsystencja.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę.
- Na spód tarty wykładamy owoce, a następnie wylewamy i rozprowadzamy równomiernie bezę.
- Tartę pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 25 minut ( na tym etapie suszymy bezę). Następnie w 170 stopniach dopiekamy spód tarty przez 15-25 minut ( włączamy tylko dolną grzałkę i termoobieg).
- Ciasto podajemy po delikatnym wystudzeniu.
Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńKwaśny rabarbar i słodka beza. Pyszne połączenie na letni deser :)
OdpowiedzUsuń