Krem z karmelizowanego pora
Czas wolny praktycznie zawsze poświęcam na próbowania nowych rzeczy i kombinowanie z różnymi produktami w kuchni. Dzisiaj powstał przez przypadek ten pyszny krem. Nie sądziłam, że karmelizowany por w połączeniu z winem może dać tak przyjemny smak. Jestem zachwycona tą zupą, więc z pewnością pojawi się jeszcze u nas parę razy. Dodatkowo muszę podkreślić, iż osoby, które unikają tego warzywa zdecydowanie nie poczują, iż właśnie on odpowiada za szaleństwo kubków smakowych :)
Składniki:
Składniki:
- 4 pory
- 0,5l bulionu warzywnego
- 1 główka czosnku
- 1 cebula dymka
- 80ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- Pora kroimy w plasterki, a cebulę w talarki. Podsmażamy je na oleju z dodatkiem soli i odrobiną wody. Po 15 minutach dodajemy brązowy cukier i wszystko karmelizujemy. Całość trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 5 min.
- Do garnka wlewamy wino, dodajemy czosnek oraz przygotowanego pora. Całość gotujemy, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Dolewamy bulion i gotujemy całość przez 15 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z jogurtem greckim oraz prażonymi płatkami migdałów.
Z dodatkiem wina faktycznie musiała smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń