Truskawki i rabarbar - tarta
Kochani, dzisiaj mam dla Was wspaniałą, maślaną, owocową tartę! W roli głównej są truskawki, ale trzy łodygi rabarbaru nie są tu bez znaczenia. Ostatnio nawet lepiej piecze mi się tarty niż muffiny, ponieważ takie cista są delikatniejsze i też można z nimi trochę kombinować! Uwielbiam zmieniać spody i do każdego staram się dodać coś innego, a co wychodzi? To już oceniają domownicy i przyjaciele. Póki co nie słyszałam sprzeciwu :)
Składniki:
Składniki:
- 200g masła
 - żółtko
 - 1/2 ziaren z laski wanilii
 - 50g brązowego cukru
 - 350g mąki pszennej
 - szczypta soli
 - 1 łyżka wody (opcjonalnie)
 
- 0,5 kg truskawek
 - 3 łodygi rabarbaru
 - 100g brązowego cukru
 - łyżeczka cynamonu
 - 2 łyżki mielonych migdałów
 - 1 laska wanilii (pozbawiona ziarenek)
 
- W misce łączymy cukier,mąkę, sól i ziarenka wanilii. Robimy wgłębienie i dorzucamy żółtko oraz kawałki masła. Ciasto energicznie zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
 - Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy na połówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 100g cukru i gotujemy przez 5 minut, aż do uzyskania syropu. Odsączamy na durszlaku. Powstały syrop mieszamy z cynamonem i łyżką cukru.
 - Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem - 3/4 z całości. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
 - Drugą część ciasta rozwałkowujmy i wykrawamy np. serduszka lub tniemy na kwadraciki.
 - Na podpieczonym spodzie rozsypujemy migdały. Przekładamy owoce i skrapiamy/ smarujemy syropem. Na koniec układamy kawałki ciasta i posypujemy wierzch cukrem cynamonowym.
 - Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Upieczone boki można zabezpieczyć folią aluminiową.
 - Ciasto podajemy natychmiast po delikatnym ostudzeniu!
 
O mniam, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że to nie tylko ja - patrząc na twoja tartę mam od razu ochotę sięgnąć po kawałek! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, muszę w końcu się ogarnąć i zrobić taką tartę, dopóki są świeże owoce :)
OdpowiedzUsuń