Ciasteczka Montekao.
Podobno jest to specjał tunezyjski, a przynajmniej tak piszą
w mojej książce "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą
okazję", o której już kiedyś wam wspominałam. Nie wiem czy są specjałem
tunezyjskim tak do końca, ale z pewnością podbiły one serce moje i moich
bliskich. Przepis z moimi małymi zmianami w nawiasach :)
Składniki:
/12 sztuk/
- 2/3 szklanki mąki(dałam całą, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu (może troszkę więcej)
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Oprószyć blachę mąką (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Dodać cukier i masło, ugnieść miękkie ciasto.
- Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w odstępach 5 cm. Oprószyć cynamonem.
- Piec 15-20 min. Przełożyć na metalową kratę, by ostygły.
bardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuńPrzypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
Kruche z cynamonem do kubka kawy, pyszności. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :3
UsuńKażde ciasteczka pieczone w domu w 100% lepsze od tych najlepszych kupnych:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Poproszę jeszcze o banerek. Pozdrawiam swiątecznie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamonowe! schrupałabym kilka sztuk :))
OdpowiedzUsuńJak zawsze bardzo apetyczna propozycja :). Idealne na święta!
OdpowiedzUsuńświetne te ciasteczka! bardzo apetyczne i estetyczne:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasteczka z cynamonem!
OdpowiedzUsuń