Bułki pszenne.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
- 220g ciepłej wody
- 40g oleju
- 40g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
- Do miski wrzucamy wszystkie przepisy w podanej kolejności i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli mikser zacznie wam zwalniać, ponieważ ciasto będzie zbyt gęste, wtedy bierzemy łyżkę i za jej pomocą mieszamy składniki.
- Z ciasta formujemy 9 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem. Na wierchu robimy małe krzyżyki i smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać sezamem, makiem lub innymi ziarnami).
- Pieczemy w 200 stopniach ( bez termoobiegu) przez około 30-35 min.
- Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem i oblane miodem! :)
tak z miodem to musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńPysznie wypieczone!
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrosły. Nie ma to jak świeże, domowe bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne te Twoje bułeczki
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki... Zazdroszczę Twoim domownikom :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. Jednak nie ma jak domowe pieczywo
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie również dość sporo razy robiłam takie bułeczki, gdyż moje dzieci sie lubią nimi zajadać. Nie ma przy nich zbyt dużo pracy a faktycznie sam smak jest bardzo fajny. Także dość często robię potrawy i wypieki z przepisów https://basiazsercem.pl/ więc moim zdaniem warto jest zrobić coś dla odmiany.
OdpowiedzUsuń