Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka.
Lubicie szybkie, sycące i zdrowe dania? Jeśli tak to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Dawno nie zrobiliśmy w domu tak szybkiego obiadu i to w dwóch wersjach :) Dzisiaj przedstawiam wam wersję moją i mamy, mam nadzieję, że Wam się spodoba :)
- makaron tagliatelle
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sos sojowy
- sól, pieprz, tymianek
- 5 kostek mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- garść rukoli
- 5 suszonych pomidorów
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i zalewamy delikatnie sosem sojowym. Wszystko ze sobą mieszamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową, aby się nie przywierało) i smażymy do uzyskania złotego koloru.
- Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy i wrzucamy tagliatelle.
- Mrożony szpinak wykładamy na patelnię i czekamy aż zmięknie, dodajemy, sól, pieprz,czosnek i dodajemy śmietankę. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy ze sobą.
- Na talerz wykładamy makaron, dookoła wykładamy kawałki kurczaka, a całość posypujemy rukolą i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Ciekawe połączenie, musiało być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńLubimy, lubimy. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania, nie jadam mięsa co prawda, ale tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pychotka:) Twoje danie wygląda pysznie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkocham wszelkiego rodzaju makarony! daaawno już nie jadłam, może jutro sprawię sobie jakąś makaronową ucztę <3 :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szybkie obiadki
OdpowiedzUsuńa do tego jakie pyszne
pozdrawiam :)
bardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń