4 lutego 2016

Szarlotka nowoczesna


Szarlotki i naleśniki to kategorie, w których najczęściej eksperymentuje w kuchni. Nie zawsze wychodzi mi to na dobre, ale metodą prób i błędów zawsze uda się coś wyczarować. I właśnie w taki sposób powstała dzisiejsza szarlotka. Trochę pobawiłam się mąką i efekt jest zadowalający. Dobrze jest być w końcu w domu i móc odpocząć na swój własny sposób. Babcia nie mogła uwierzyć, że ledwo wróciłam i już coś dla niej zrobiłam. Jednak to sprawia mi największą przyjemność, a to chyba najważniejsze :)

 
Może powinnam wrzucić przepis na pączki czy inne cuda, ale na ten rok mamy swoich 3 ulubieńców i ich się trzymamy. Są to: TRADYCYJNE PĄCZKI, PIECZONE DONUTS oraz MUFFINY NICZYM PĄCZUSIE


 
Składniki:

  • 150g mąki ryżowej 
  • 50g mąki ziemniaczanej 
  • 150g mąki owsianej 
  • 50g mąki pszennej 
  • 130g masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek jogurtu 9% lub śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 6jabłek średniej wielkości
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • cynamon 
 Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w misce i energicznie zagniatamy ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki pszennej lub innej, której macie w nadmiarze. Gotowe ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. 
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Następnie rozkładamy przygotowane jabłka, które posypujemy cukrem oraz cynamonem. Na sam wierzch układamy drugą część ciasta. Boki delikatnie łączymy ze sobą. Całość pieczemy w 160 stopniach przez godzinę. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i zajadamy. 
 Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Ho ho, nieźle się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne te zdjęcia :) Zgłaszam się jako ochotniczka do wypróbowania! :D

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...