Szarlotka nowoczesna
Szarlotki i naleśniki to kategorie, w których najczęściej eksperymentuje w kuchni. Nie zawsze wychodzi mi to na dobre, ale metodą prób i błędów zawsze uda się coś wyczarować. I właśnie w taki sposób powstała dzisiejsza szarlotka. Trochę pobawiłam się mąką i efekt jest zadowalający. Dobrze jest być w końcu w domu i móc odpocząć na swój własny sposób. Babcia nie mogła uwierzyć, że ledwo wróciłam i już coś dla niej zrobiłam. Jednak to sprawia mi największą przyjemność, a to chyba najważniejsze :)
Może powinnam wrzucić przepis na pączki czy inne cuda, ale na ten rok mamy swoich 3 ulubieńców i ich się trzymamy. Są to: TRADYCYJNE PĄCZKI, PIECZONE DONUTS oraz MUFFINY NICZYM PĄCZUSIE.
Składniki:
- 150g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 150g mąki owsianej
- 50g mąki pszennej
- 130g masła
- 1 jajko
- 6 łyżek jogurtu 9% lub śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 6jabłek średniej wielkości
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cynamon
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i energicznie zagniatamy ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki pszennej lub innej, której macie w nadmiarze. Gotowe ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Następnie rozkładamy przygotowane jabłka, które posypujemy cukrem oraz cynamonem. Na sam wierzch układamy drugą część ciasta. Boki delikatnie łączymy ze sobą. Całość pieczemy w 160 stopniach przez godzinę. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i zajadamy.
Ho ho, nieźle się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńLepiej sprawdź jak smakuje! :D
UsuńAle śliczne te zdjęcia :) Zgłaszam się jako ochotniczka do wypróbowania! :D
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!
Próbuj, śmiało! Dziękuję :)
Usuń