Pierogi z soczewicą
W ostatnim czasie pokazywałam Wam na facebook'u produkcję pierogów. Dodałam jedynie, że zawierają one w sobie dużo, dużo białka i pochodzą z rodziny bobowatych. Dzisiaj mogę zdradzić, iż chodziło mi o soczewicę. Od niedawna bardzo dużo zaczęłam o niej czytać, a tym samym interesować się przepisami pochodzącymi z kuchni roślinnej. Za każdym razem mnie zaskakuje-oczywiście pozytywnie. Właśnie dzięki dużej zawartości białka, pierogi są bardzo sycące, więc nie będziecie głodni przez dłuższy czas. Myślę, że czasami warto poeksperymentować i spróbować czegoś innego. A jakie jest Wasze zdanie? :)
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka żółtej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- NADZIENIE:Soczewicę płuczemy na sicie i przesypujemy do garnka. Wlewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy. Dopiero po zagotowaniu wody możemy ją posolić. Od tego momentu zmniejszamy gaz pod soczewicą i gotujemy ją jeszcze około 15 minut lub do czasu, aż zacznie się rozpadać i będzie całkowicie miękka. Gotową należy odcedzić na sicie i przełożyć do miseczki. Dodajemy do niej posiekany czosnek oraz cebulę, którą wcześniej należy zeszklić na patelni. Wszystko dokładnie blendujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wbijamy jajko i również mieszamy. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
- CIASTO:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt twarda, to należy dolać ciepłej wody. Ciasto podzielić na równe części i każdą rozwałkować na cienki placek.Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, które napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierożki dokładnie zlepiamy. Tak przygotowane możemy gotować w osolonej i wrzącej wodzie do czasu ich wypłynięcia.
- Podajemy z masłem, cebulką lub bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz