7 lutego 2016

Pierogi z soczewicą


W ostatnim czasie pokazywałam Wam na facebook'u produkcję pierogów. Dodałam jedynie, że zawierają one w sobie dużo, dużo białka i pochodzą z rodziny bobowatych. Dzisiaj mogę zdradzić, iż chodziło mi o soczewicę. Od niedawna bardzo dużo zaczęłam o niej czytać, a tym samym interesować się przepisami pochodzącymi z kuchni roślinnej. Za każdym razem mnie zaskakuje-oczywiście pozytywnie. Właśnie dzięki dużej zawartości białka, pierogi są bardzo sycące, więc nie będziecie głodni przez dłuższy czas. Myślę, że czasami warto poeksperymentować i spróbować czegoś innego. A jakie jest Wasze zdanie? :)




Składniki:
ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1  żółtko
  • 2 łyżki śmietany 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
 nadzienie:
  • 1 szklanka  żółtej soczewicy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:
  1. NADZIENIE:Soczewicę płuczemy na sicie i przesypujemy do garnka. Wlewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy.  Dopiero po zagotowaniu wody możemy ją posolić. Od tego momentu zmniejszamy gaz pod soczewicą i gotujemy ją jeszcze około 15 minut lub do czasu, aż zacznie się rozpadać i będzie całkowicie miękka. Gotową należy odcedzić na sicie i przełożyć do miseczki. Dodajemy do niej posiekany czosnek oraz cebulę, którą wcześniej należy zeszklić na patelni. Wszystko dokładnie blendujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wbijamy jajko i również mieszamy. Farsz odstawiamy do wystudzenia. 
  2. CIASTO:Mąkę przesiać na stolnicę,  dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt twarda, to należy dolać ciepłej wody.  Ciasto podzielić na równe części i każdą rozwałkować na cienki placek.Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, które napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierożki dokładnie zlepiamy. Tak przygotowane możemy gotować w osolonej i wrzącej wodzie do czasu ich wypłynięcia. 
  3. Podajemy z masłem, cebulką lub bułką tartą.
 
* ZAPRASZAM NA BLOGLOVIN 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...