25 lutego 2016

Czekoladowe muffiny z kremem Oreo

Dzisiaj mam dla Was wilgotne i puszyste muffiny, które pokrywa orzechowy krem oreo. Musicie mi wybaczyć, ale obecnie masło orzechowe jest moim faworytem i ląduje u mnie na talerzu każdego dnia :) Babeczki z kremem to dla mnie wyzwanie. Są przyjemne dla oka (i oczywiście kubków smakowych), ale etap dekorowania jest dla mnie uciążliwy! Zawsze chce, żeby wszystko było idealne, więc najlepiej gdyby wszystkie muffiny były identyczne. Jednak w moim przypadku trzeba to jeszcze dopracować. Spokojnie- w końcu dojdę do wprawy. Tymczasem zabieracie się do pieczenia bo warto! :)




 Składniki na 12 babeczek:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/3 szklanki oleju
 krem:
  • 300 g twarożku śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 ciastek Oreo pokruszonych na pył (inaczej nie będziecie mogli wycisnąć kremu!)
Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oraz cukrem. W oddzielnej miseczce łączymy olej z jogurtem oraz cukrem. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Szykujemy 12 papilotek i napełniamy je do 3/4 wysokości. 
  2. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy je na metalowej kratce. 
  3. Na krem ucieramy twarożek z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Na koniec dodajemy pokruszone na pył Oreo. Nakładamy krem do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wystudzone babeczki. Trzymamy zamknięte w pojemniczku w lodówce. 



10 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie i naprawdę pięknie je udekorowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)

      Usuń
  2. Mniam!!!!! Wyglądają na super wilgotne, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są wilgotne, więc zachęcam do pieczenia! :)

      Usuń
  3. Zakochałam się w tym kremie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...