Czekoladowe muffiny z kremem Oreo
Dzisiaj mam dla Was wilgotne i puszyste muffiny, które pokrywa
orzechowy krem oreo. Musicie mi wybaczyć, ale obecnie masło orzechowe
jest moim faworytem i ląduje u mnie na talerzu każdego dnia :) Babeczki z kremem to dla mnie wyzwanie. Są przyjemne dla oka (i oczywiście kubków smakowych), ale etap dekorowania jest dla mnie uciążliwy! Zawsze chce, żeby wszystko było idealne, więc najlepiej gdyby wszystkie muffiny były identyczne. Jednak w moim przypadku trzeba to jeszcze dopracować. Spokojnie- w końcu dojdę do wprawy. Tymczasem zabieracie się do pieczenia bo warto! :)
Składniki na 12 babeczek:
Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 1/3 szklanki oleju
- 300 g twarożku śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 6 ciastek Oreo pokruszonych na pył (inaczej nie będziecie mogli wycisnąć kremu!)
- Mąkę mieszamy z kakao, sodą oraz cukrem. W oddzielnej miseczce łączymy olej z jogurtem oraz cukrem. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Szykujemy 12 papilotek i napełniamy je do 3/4 wysokości.
- Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy je na metalowej kratce.
- Na krem ucieramy twarożek z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Na koniec dodajemy pokruszone na pył Oreo. Nakładamy krem do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wystudzone babeczki. Trzymamy zamknięte w pojemniczku w lodówce.
Wyglądają slicznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńwyglądają pysznie i naprawdę pięknie je udekorowałaś :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
UsuńMniam!!!!! Wyglądają na super wilgotne, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńSą wilgotne, więc zachęcam do pieczenia! :)
UsuńZakochałam się w tym kremie <3
OdpowiedzUsuńOoo, bardzo mnie to cieszy :)
UsuńWyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń