29 lutego 2016

Rogaliki marchewkowo-pomarańczowe


Marchewkę jem codziennie, serio. Dlatego nikogo w domu nie zdziwił fakt, iż postanowiłam ją dodać do kolejnego wypieku. Było już ciasto, więc przyszedł czas na ciasteczka. Kruche rogaliki oprószone cukrem pudrem i do tego kubek czarnej kawy. Czy można lepiej zacząć dzień? :) Oczywiście, należy także wspomnieć o pachnącym wnętrzu, które skrywa w sobie nutę pomarańczy.
To jak, przekonałam Was do ich upieczenia? 


 
Składniki:
  • 250g masła roślinnego 
  • 280-300g mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 130g startej na drobnych oczkach marchewki 
  • 3 łyżki domowej konfitury z pomarańczy 
  • szczypta soli 
 nadzienie:
  • 150g serka typu Bieluch 
  •  2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy 
Przygotowanie:
  1. Na stolnicy energicznie zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, a następnie owijamy je w folię i trzymamy w lodówce przez godzinę, żeby odpoczęło. Po tym czasie stolnice podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokątna, który przedzielamy na pół i wycinamy trójkąty. Każdy trójkącik smarujemy odrobiną serka wymieszanego z kandyzowaną skórką, a następnie zawijamy ciasto zaczynając od szerszego boku. 
  2. Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy je w 180 stopniach przez 25 minut lub do momentu ich delikatnego zarumienienia.
  3.  Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  



6 komentarzy:

  1. ciekawi mnie polaczenie marchewki i pomaranczy w takich rogalikach :) chetnie schrupalabym kilka sztuk!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę korzystać i zajadać :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę w takim razie :)

      Usuń
  3. Wow, takich rogali to ja jeszcze nie jadłem. Muszę spróować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj koniecznie i daj znać jak smakują :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...