Owsiane crumble
Pierwsze co robię po upieczeniu ciasta drożdżowego to wyjadanie kruszonki. Nie ma dla mnie smaczniejszej rzeczy i właśnie z tego powodu często robię crumble- owsiane lub tradycyjne- każde lubię tak samo i każde znika w podobnym czasie. Moja ulubiona wersja to dodatek do jeszcze ciepłych owoców jogurtu oraz miodu. Spróbujecie?
Składniki:
Składniki:
- 110g płatków owsianych
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki owsianej
- 70g masła roślinnego
- 3 jabłka
- 1 banan
- masło orzechowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- Masło łączymy z cukrem pudrem, mąką oraz płatkami. Przekładamy do miseczki, przykrywamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki.
- Owoce obieramy i kroimy- jabłka w kostkę, a banany w plasterki. Przekładamy je na dno wytłuszczonej formy. Delikatnie posypujemy cynamonem oraz cukrem. Dla dodatkowego smaku można dodać w niektórych miejscach masło orzechowe- zapewniam, że warto. Wierzch obficie posypujemy kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i trzymamy w nim przez 25-30 minut, aż góra się zarumieni.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
apetyczny deser!
OdpowiedzUsuńCrumble zawsze i wszędzie <3 Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cieszę się, że są tu miłośnicy tego deseru :>
UsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :>
Usuń