21 lutego 2016

Owsiane crumble

Pierwsze co robię po upieczeniu ciasta drożdżowego to wyjadanie kruszonki. Nie ma dla mnie smaczniejszej rzeczy i właśnie z tego powodu często robię crumble- owsiane lub tradycyjne- każde lubię tak samo i każde znika w podobnym czasie. Moja ulubiona wersja to dodatek do jeszcze ciepłych owoców jogurtu oraz miodu. Spróbujecie?


Składniki:
  • 110g płatków owsianych 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 70g masła roślinnego 
  • 3 jabłka
  • 1 banan 
  • masło orzechowe 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 łyżki cukru 
Przygotowanie:
  1. Masło łączymy z cukrem pudrem, mąką oraz płatkami. Przekładamy do miseczki, przykrywamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki. 
  2. Owoce obieramy i kroimy- jabłka w kostkę, a banany w plasterki. Przekładamy je na dno wytłuszczonej formy. Delikatnie posypujemy cynamonem oraz cukrem. Dla dodatkowego smaku można dodać w niektórych miejscach masło orzechowe- zapewniam, że warto. Wierzch obficie posypujemy kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i trzymamy w nim przez 25-30 minut, aż góra się zarumieni.
  3. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...