9 lutego 2016

Pankejki na zdrowo

Wiecie jakie mamy dziś święto? Święto naleśnika! Nie mogłabym przegapić tego dnia i okazji do porannej uczty. Długo zastanawiałam się nad tradycyjnymi naleśnikami a tymi w wersji amerykańskiej, ale już wiecie, że zdecydowałam się na drugą opcję. Takie puszyste placuszki zawsze do mnie przemawiały, a tym bardziej z taką zawartością i dodatkami. A Wy, którą opcję wolicie? Tradycyjną czy bardziej wymyślną? 

 
Składniki:
/8 sztuk/

  • ½  szklanki mąki owsianej
  • 1⁄3 szklanki mąki pszennej
  • 1⁄3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1⁄3 szklanki płatków jaglanych
  • 1,5  łyżki maku
  • 1,5  łyżki pestek słonecznika
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1⁄3 łyżeczki sody
  • ½  łyżki cynamonu
  • 1⁄3 łyżeczki imbiru
  • 1⁄3 łyżeczki kardamonu
  • ½  szklanki mleka
  • 2 jajka 
  • ½ łyżki masła klarowanego do smażenia
 do podania:
  • maliny
  • miód gryczany
  • masło orzechowe  
 Przygotowanie:
  1.  Oddzielnie łączymy składniki sypkie i oddzielnie składniki mokre, a następnie wszystko razem. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, żeby zgęstniało. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia i wyrośnięcia. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ja każdego placuszka przełożyłam masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam miodem i malinami. 

 Smacznego :) 



 
    Pancake Day

    6 komentarzy:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...