Pankejki na zdrowo
Wiecie jakie mamy dziś święto? Święto naleśnika! Nie mogłabym przegapić tego dnia i okazji do porannej uczty. Długo zastanawiałam się nad tradycyjnymi naleśnikami a tymi w wersji amerykańskiej, ale już wiecie, że zdecydowałam się na drugą opcję. Takie puszyste placuszki zawsze do mnie przemawiały, a tym bardziej z taką zawartością i dodatkami. A Wy, którą opcję wolicie? Tradycyjną czy bardziej wymyślną?
Składniki:
/8 sztuk/
Składniki:
/8 sztuk/
- ½ szklanki mąki owsianej
- 1⁄3 szklanki mąki pszennej
- 1⁄3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1⁄3 szklanki płatków jaglanych
- 1,5 łyżki maku
- 1,5 łyżki pestek słonecznika
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄3 łyżeczki sody
- ½ łyżki cynamonu
- 1⁄3 łyżeczki imbiru
- 1⁄3 łyżeczki kardamonu
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- ½ łyżki masła klarowanego do smażenia
- maliny
- miód gryczany
- masło orzechowe
- Oddzielnie łączymy składniki sypkie i oddzielnie składniki mokre, a następnie wszystko razem. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, żeby zgęstniało.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia i wyrośnięcia. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ja każdego placuszka przełożyłam masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam miodem i malinami.
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZdrowo, smacznie i jeszcze pięknie! To lubię :D
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :D
UsuńWspaniałe do kawusi w sam raz
OdpowiedzUsuńZ kawą i jak się okazało z kakao sprawdzają się znakomicie :)
Usuń