12 lutego 2016

Pieguski

Zawsze jestem na siebie zła, kiedy wychodzę ze sklepu z kolejną paczką ciastek.Przecież doskonale wiem, że upieczenie domowych zajmie mi maksymalnie 20 minut i zjem je z największą przyjemnością. Jeśli chodzi o te kupne i paczkowane, to rzadko kiedy mam ochotę i potrzebę sięgnięcia po więcej niż jedno.Wiele z nich jedynie ładnie wygląda, ale są tak słodkie i sztuczne, że aż chce się od nich uciekać. Oczywiście, nie mówię tutaj o wszystkich słodyczach, ponieważ mam swoje ulubione, ale chyba wszyscy się ze mną zgodzicie, że domowe wypieki zawsze będą na pierwszym miejscu :)  

Dzisiaj mam dla Was pieguski, które chyba większość uwielbia. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a afekt jest pyszny. Dodatkowo w ramach zbliżającego się święta zakochanych możecie obdarować nimi bliską Wam osobę lub zrobić coś dla siebie :) Jeśli nie chcecie używać mąki owsianej lub akurat nie macie jej pod ręką, to spokojnie używajcie pszennej/pełnoziarnistej/żytniej lub każdej innej, którą lubicie i akurat posiadacie.

Składniki:/25 sztuk/

  • 150g mąki owsianej 
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • płaska łyżeczka sodki
  • 170 masła
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 1 jajko
  • 80g rodzynek 
  • 250g gorzkiej czekolady 
Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy przez minutę na puszystą masę. Dodajemy cukier i wciąż miksujemy. Wbijamy jajko, a po chwili wsypujemy wszystkie suche składniki. Na sam koniec należy dodać rodzynki oraz posiekaną czekoladę. Miskę z gotową masą owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 2h w lodówce. Jest to KONIECZNE. W przeciwnym razie ciasteczka mogą się rozlać na blaszce. 
  2. Po schłodzeniu formujemy z masy kuleczki, które rozpłaszczamy. Ciasteczka pieczemy 10minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, kiedy będą już delikatnie zarumienione. Po paru minutach można się już nimi zajadać.  

Smacznego :) 


 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...