Kruche babeczki z budyniem
Kolejna zabawa z wypiekaniem za mną i jestem z siebie bardzo dumna! Pewnie sama zbierałabym się do ich zrobienia kolejne parę miesięcy, ale na szczęście propozycja ich upieczenia pojawiła się w akcji "Wypiekanie na śniadanie", którą tym razem prowadziła Magda z Pawłem. Zamówienia na te babeczki mam już nie tylko od rodziny, a więc to o czymś świadczy :)
Dodatkową przyjemnością w ich robieniu był udział mojego brata, więc wszystko odbyło się ze zdwojoną przyjemnością i siłą- jestem pewna, że musiała to wpłynąć na ich smak! :)
Składniki:
ciasto:
W wypiekaniu brały udział następujące osoby:
Dodatkową przyjemnością w ich robieniu był udział mojego brata, więc wszystko odbyło się ze zdwojoną przyjemnością i siłą- jestem pewna, że musiała to wpłynąć na ich smak! :)
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 130g masła roślinnego
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu
- 3 żółtka
- opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4 litra mleka
- powidła śliwkowe
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki.
- Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu- należy jedynie zamiast 3 szklanek użyć 2, ponieważ budyń do nadziania babeczek musi być gęstszy. Tak przygotowany, odkładamy do przestudzenia.
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy krążki, którymi następnie wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu (nie może go być zbyt dużo, ponieważ prawdopodobnie wypłynie lub ciasto nie będzie się chciało dokładnie złączyć). Ewentualnie pod budyń można włożyć małą niespodziankę- u mnie są to powidła śliwkowe. Każdą babeczkę przykrywamy drugim krążkiem i zalepiamy.
- Tak przygotowane babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Gotowe i przestudzone obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego :)
W wypiekaniu brały udział następujące osoby:
Iza Smaczna Pyza
Alicja Ala piecze i gotuje
Paweł z chleby.info
Ula z Moja kuchnia
Paulina z Czarna Oliwka
Danuta z Moje wypieki i nie tylko
Katarzyna z Mia cucina
Ela z W poszukiwaniu slow Life
Magda z miłości do słodkości
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Zuza z Gliko
Zapach chleba
Zapach chleba
muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj i sama zobaczysz :)
Usuńdziękuję za wspólnie pieczenie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękne babeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję! :)
UsuńTakich jeszcze nie próbowałam! Muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Robię je już 3 raz- polecam wypróbować nutelle :D
UsuńCudny talerzyk! Dziękuję za wspólne pieczenie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję podwójnie :>
UsuńDawno takich nie jadłem :D
OdpowiedzUsuńRaz, dwa i zrobione :D
UsuńMuszą być prawdziwie rozkoszne! <3
OdpowiedzUsuńSą! Spróbuj i sam się przekonasz :>
Usuńi to jest prawdziwy weekend ;)
OdpowiedzUsuń