17 kwietnia 2015

Ciastka owsiane- przepis podstawowy

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie ogromne ciasteczka, które tylko kuszą na sklepowych półkach i czekają na wylądowanie w moim koszyku. Oczywiście, jestem świadoma, że w każdej chwili mogą sama coś upiec i z pewnością będzie to zdrowsze, ale czasami ma się ochotę mieć je natychmiast! I zazwyczaj kończy się to tak, że wychodzę ze sklepu z mniejszą lub większą paczką słodkości... Jednak tym razem było inaczej i silna wola zwyciężyła. Zamiast kupić gotowy produktu postanowiłam skupić się na produktach do przygotowania czegoś własnego. I tak wylądowałam przy kasie z paczką płatków owsianych oraz masłem roślinnym. Właśnie dlatego w końcu mam przepis na swoje ulubione ciasteczka owsiane. Ulubione, ponieważ szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo jest to podstawowa receptura, która pozwala na wszelkie kombinacje z różnymi dodatkami lub pewnymi zamiennikami, które będziecie mogli poznać w niedługim czasie :) I najważniejsze- ciasteczka mogą być takiej wielkości, jak tylko zechcę! :)

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki sodki 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Masło należy rozpuścić i odstawić do przestudzenia. 
  2. Płatki owsiane można wcześniej zalać niewielką ilością wody i odstawić do czasu, aż płyn się wchłonie. 
  3. Do miseczki z płatkami wsypujemy pozostałe sypkie składniki, dodajemy jajko oraz masło
    i wszystko ze sobą łączymy. Z powstałej masy tworzymy kuleczki, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  4. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach prze 20-25 minut lub do momentu ich zarumienia. Zajadamy po przestudzeni. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...