19 kwietnia 2015

Krem z cukinii

Eksperymentyw kuchni są u nas rzeczą naturalną i oczywistą. Wiadomo, że nie zawsze kończą się sukcesem, ale metodą prób i błędów można się wiele nauczyć :)
Krem brokułowy lub z marchewki już nam się znudził, więc poszliśmy krok dalej. Cukinię zajadam z mamą przy każdej możliwej okazji, więc pomysł z kremem bardzo jej się spodobał. Smak wzbogaciłyśmy świeżymi listkami mięty. Dzięki niej krem jest świeży i bardziej wyrazistszy. Mam nadzieję, że znajdziecie 30minut i uda Wam się go przygotować :)


Składniki:/4 porcje/

  • 2 duże cukinie 
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku 
  • cebula
  • garść świeżych liści mięty
  • garść świeżych liści szpinaku (można pominąć)
  • łyżka oleju (np. z orzechów włoskich lub rzepakowego)
  • czerwony pieprz 
  • jogurt grecki 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki kroimy w paseczki i gotujemy w wodzie przez około 10 min. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy kolejne 10 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy do warzyw. Do wywaru dokładamy szpinak, mięte i przeciśnięty czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy czerwonym pieprzem. 
  2. Zupę podajemy z jogurtem greckim i makaronem ze skórki cukinii- cukinie kroimy w cienkie, długie paski i gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody przez 4 minuty.

Smacznego :) 


2 komentarze:

  1. uwielbiam krem z cukinii! chyba mój ulubiony ze wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój ostatnio też :) koniecznie spróbuj z dodatkiem mięty :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...