1 maja 2015

Cytrynowy placek z wiśniami

Dzisiaj krótko i bez dłuższego wstępu. I tak pewnie leniuchujecie ze względu na majówkę! :) Ja tymczasem posiedzę jeszcze trochę przy książkach i upewnię się, że w przyszłym tygodniu dam sobie radę. Tak- matura za 3 dni. Czas pędzi nieubłaganie, ale chyba chciałabym już mieć to za sobą. Po 15 V  będę mogła być odrobinę spokojniejsza, a tym samym cieszyć się wakacjami! TRZYMAJCIE KCIUKI!
 
Składniki: 
ciasto:
  • 400g mąki pszennej 
  • 20g świeżych drożdży
  • 125ml mleka
  • 3 jajka
  • 80g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 400g wiśni (użyłam mrożonych)
  • cukier
kruszonka:
  • 180g mąki pszennej
  • 125g roztopionego masła
  • 60g cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy rozczyn- drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru oraz wlewamy odrobinę ciepłego mleka. Całość rozcieramy przy pomocy łyżeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
  2. W garnku umieszczamy mąkę, sól, miód, skórkę z cytryny, przygotowany rozczyn, ciepłe mleko oraz roztrzepane jajka. Całość powoli łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Po chwili wlewamy rozpuszczone masło i zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy miksera kuchennego lub tradycyjnie, czyli ręcznie, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto będzie dosyć luźne, więc nie trzeba specjalnie dosypywać mąki. Tak przygotowaną masę posypujemy mąką, garnuszek przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć i krótko wyrobić. Przełożyć je do blachy (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy wiśnie, posypujemy je cukrem oraz obsypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut, aż będzie zarumienione. Zajadamy obsypane cukrem pudrem.

 Smacznego :)  

*Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej


 

10 komentarzy:

  1. z wiśniami <3
    powodzenia na maturze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są miłośnicy wiśni! Cieszę się :D

      Usuń
  2. Domowa drożdżówka najlepsza! Powodzenia na maturze! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytryna i wiśnie? Tego jeszcze nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Cytryna nadaje przyjemnego posmaku :>

      Usuń
  4. Trzymam mocno kciuki za matury! :) Na pewno wszystko pójdzie Ci świetnie!
    A ciasto bardzo mi się podoba, z pewnością smakuje super!
    Muszę spróbować takiego połączenia! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde wsparcie się bardzo przyda! :)
      Musi pójść! Innego wyniku nie chcę widzieć :D
      Spróbuj i daj znać co myślisz :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takiego ciasta, narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do próbowania w takim razie :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...