10 marca 2013

Zdrowe muffiny z bakaliami.

W głowie mam masę pomysłów, ale brak czasu na ich realizację. W tym tygodniu trochę zdrowszych, owsianych i lekkich przepisów, więc mam nadzieję, że to Was zadowoli. W końcu zbliża się wiosna, więc trzeba dbać o siebie!
Dzisiejsze muffinki zjadłam na śniadanie z kiełkami i jajkiem - cudowne połączenie, chociaż w wersji z dżemem też były pyszne :)

Składniki:
  • 110g mąki
  • łyżeczka sodki 
  • jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 ml kefiru/jogurtu/maślanki
  • 2 łyżki mascarpone 
  • 2 garści otrębów
  • 1 garść płatków owsianych 
  • 1 garść rodzynek
  • 3 suszone morele 
  • 1 garść słonecznika
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy przez około 2 min.
  2. Następnie wykładamy masę do papilotek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni. 
  3. Wykładamy na kratkę i czekamy,aż wystygną.

Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. muffiny, kiełki, bakalie, jajko wypas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie widziałam kombinacji muffinki i kiełki... odważnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetny pomysł, bardzo polecam :)

      Usuń
  3. Idealne i jakie zdrowe. I pomyśleć, że owies jest taki niedoceniany w codziennej diecie a potrafi zdziałać tak wiele dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą , ludzie nie doceniają tego (według mnie) przysmaku, który można wykorzystać na różne sposoby :)

      Usuń
  4. dziękuję za przepis, przypominam o banerku akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak rety! REWELACJA!!!!! Nie jestem specem kulinarnym i nie wierzyłam, że uda mi się upiec te babeczki ale jest szał :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...