27 grudnia 2013

Ciasteczka maślano-pomarańczowe

Większość z nas pewnie teraz sobie myśli, "święta, święta i po świętach" i niestety to stwierdzenie jest smutną prawdą. Co roku jest tyle szumu przy przygotowaniu tego wszystkiego, a później już nic nam po tym nie zostaje, oczywiście oprócz wspomnień i góry pozostawionego jedzenia! Przez kolejne dni przynajmniej nie trzeba robić obiadu, więc będę Was raczyć samymi słodkościami :)

Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 250g masła roślinnego 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
Przygotowanie:
  1. W miseczce ucieramy na gładką masę cukier puder z miękkim masłem. Dodajemy cukier waniliowy, sól. Powoli dodajmy po jednym jajku, a na koniec wsypujemy mąkę. Ucieramy, aż powstanie gładka i jednolita masa. 
  2. Wypełniamy nasz rękaw cukierniczy, zakładamy ulubioną końcówkę i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy je w 180 stopniach przez 15-20min. 
  3. Upieczone przekładamy na kratkę do wystudzenia. Przechowujemy szczelnie zamknięte przez 14dni. 

 Smacznego :) 




3 komentarze:

  1. mmm... wyglądają cudownie :) mam specjalną maszynę do takich ciastek karbowanych, czas ją użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiały być pyszne :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...