3 grudnia 2013

Maślane wicherki

Jutro czeka mnie podróż do Warszawy, a więc przydałaby się jakaś domowa przekąska. Postawiłam na ciasteczka maślane i muffiny piernikowe. Dzisiaj zdradzę Wam przepis na ciasteczka, a niebawem reszta :) Takie maleństwa to również świetny dodatek do świątecznej paczuszki dla bliskiej nam osoby. Jak doskonale wiemy, domowy wypiek zawsze będzie  tą lepszą alternatywą dla paczkowanych przekąsek w sklepie  :)

Składniki:
/24.11.2011/
  • 1 i 1/3 szklanki mąki 
  • 1/3 łyżeczki sodki 
  • szczypta soli
  • 115g masła roślinnego 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. 
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy jedną z końcówek na tubkę (lub woreczek do dekorowania), napełniamy i wyciskamy płaskie  wicherki. 
  3. Całość pieczemy w 160 stopniach przez 20 min. 

Smacznego :) 

 

Menu party! Imprezowe przekąski

12 komentarzy:

  1. Fajne ciasteczka, podobne do tych, które jadałam w dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak właśnie smakują- dzieciństwem :)

      Usuń
  2. Uroczo się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie wyglądają! :) te maślane to chyba jedne z najsmaczniejszych ciasteczek do kubka kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciastka, wyglądają tak pięknie jak fabrycznie robione :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaje sie do obserwowanych i do listy blogów na moim blogu:) U mnie początki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/ Pozdrawiam Aga:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...