5 grudnia 2013

Placki z kaszki kukurydzianej

Ostatnio często mam okazję spotykać się z nowymi dla mnie smakami kulinarnymi. Dzisiaj była to kaszka kukurydziana, która już jakiś czas leżała nieużywana w mojej szafce i świeży syrop klonowy na, który polowałam już bardzo długi czas. Oba produkty przypadły mi do gustu, a skoro mogę je łączyć, to mają jeszcze większego plusa.
Syrop klonowy sprawdził się nie tylko z tymi placuszkami, ale o tym innym razem, a co do kaszki, to z wielką ochotą będę się nią zajadała na śniadanie np. zamiast kaszki manny ;)

Składniki:
/8 placuszków/


  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 
  • 1 szklanka wody/mleka 
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu 
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy/dżem wiśniowy do podania 
 Przygotowanie:
  1. Kaszkę kukurydzianą gotujemy według instrukcji na opakowaniu (czyli około 15 minut po zagotowaniu się wody/mleka). Odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Następnie do miski dodajemy jajka,proszek, nasiona: dynię, słonecznik, sezam i kaszkę. Wszystko ze sobą łączymy. 
  3. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek. Smażymy małe placuszki z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie syrop klonowy i dżem wiśniowy. 

Smacznego :) 


Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

5 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie miałam okazji degustować :)
    Może być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy raz, ale było warto :)

      Usuń
  2. pewnie smakują podobnie jak te z kaszy manny, a ja ani tych ani tych nie jadłam. świetnie je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...