19 grudnia 2013

Muffiny piernikowe z kremem cynamonowym

Jak niedawno wspominałam, udało mi się upiec piernikowe muffiny i dodatkowo pierwszy raz zrobiłam takie cuda z kremem. Piekę je już 4 raz i dopiero teraz udało mi się je sfotografować, więc są postępy!  24 muffiny zostały upieczone z okazji klasowej wigilii i wszystkie zostały zjedzone, więc chyba smakowały :)

Składniki na muffinki:
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 
  • 1/2 szklanki płynnego miodu 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy/wbijamy do jednej miski i mikserem ucieramy z nich gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta należy dodać odrobinę mleka lub2 łyżki jogurtu naturalnego. 
  2. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Babeczki pieką się w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
Składniki na krem cynamonowy:
  • 450ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki serka śmietankowego ( u mnie wieluński)
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka cynamonu 
 Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i ubijamy bitą śmietaną. Pamiętajmy, żeby nie robić tego przesadnie długo, ponieważ możemy 'przebić' nasz krem. 
  2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub innego przyrządy do dekoracji i wyciskamy do na babeczki. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. 

Smacznego :) 



 

10 komentarzy:

  1. a niech Cię! wspaniałe babeczki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilko, przepyszne ! :D
    pozdrowionka, K. :* :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczo wyglądają w takim cynamonowym czapeczkach! aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę je w poniedziałek ; d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...