1 grudnia 2013

Białkowe ciacha owsiane

Kochani, ostatnio znowu mały postój na blogu, ale niestety brakuje mi czasu. Obiecują, że to nadrobię bo weekend był bardzo intensywny w mojej kuchni!
Dzisiaj postanowiłam uraczyć Was czymś lekkim i zarazem sycącym. Czyli grubymi owsianymi ciachami. Na drugie śniadanie lub jako przekąska do kawy są idealne! Można je również wrzucić do jogurtu naturalnego i też będziecie zadowoleni.  Z przepisu wychodzi 12 sporych ciastek! :)

Składniki:
/ inspiracja "Kuchnia dla oszczędnych, część II. Ciasta, torty i desery. "/
  • 200g płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki mleka  
  • 30g brązowego cukru 
  • sok i córka z jednej cytryny 
  • 2 białka
 Przygotowanie:
  1. Płatki zalewamy mlekiem. 
  2. Cytrynę należy sparzyć wrzącą wodą, a następnie zetrzeć skórkę na tartce o  najdrobniejszych oczkach (uważać, aby nie ścierać białej warstwy), wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wszystko ze sobą zmieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystko dodać do miski z płatkami i porządnie wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy masę. Tworzymy grube ciasteczka i pieczemy je w 160 stopniach przez 15-20 min ( zależy od grubości naszych ciasteczek). 

 Smacznego :) 







 

10 komentarzy:

  1. mmm :D lubię takie! - zamieniłabym cukier na stewie/ ksylitol i idealne dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też dobry pomysł, ale ja niestety nie posiadam żadnego z tych produktów :<

      Usuń
  2. chrupiące i owsiane- dwa argumenty, które zdecydowanie zachęcają do tyvh ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł!! Idealnie pasują do akcji Babski Wieczór ;)) Dziękuję za wpis i czekam na kolejne tak dobre !! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! A wpisy jeszcze będą ;)

      Usuń
  4. Pyszne, zdrowe ciasteczka, dla mnie idealne na drugie śniadanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno za mną chodziły :) Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...