25 listopada 2013

Szybka i sypka szarlotka

 Kolejny tydzień i kolejne zmagania. Tym razem umilam sobie dzień z kawałkiem szarlotki i kawą z dodatkiem cynamonu. Rano doznałam szoku, kiedy zobaczyłam parapet pokryty puchem śniegu. Plus jest taki, że już go nie ma, ale z tego co słyszałam, to nie na długo. Dobrze, że udało mi się zaopatrzyć w cieplejsze kurtki, więc chociaż czekając na autobus nie stanę się sopelkiem lodu.
Co do dzisiejszego przepisu to muszę przyznać, że ciasto jest bardzo kruche i ma w sobie mnóstwo jabłek, a więc jest to jedna z moich ulubionych wersji szarlotki :)

Składniki:
/inspiracja od Magdy

ciasto:
  • 500g mąki pszennej 
  • 200g masła
  • 50g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • bułka tarta
jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • cukier waniliowy 
  • cynamon 
Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a następnie prużymy na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, potrwa to około 10-15 minut. Gotowe odstawiamy na bok. 
  2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier. Robimy dołeczek i dorzucamy żółtka, masło oraz 2 łyżki jogurtu. Całość siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy kolejne 2 łyżki jogurtu. Masa jest bardzo sypka, ale spokojnie da się stworzyć z niej zwartą kulkę, którą należy podzielić na dwie części. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. 
  3. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Delikatnie ubijamy i wstawiamy na 15 min do zapieczenia spodu. 
  4. Następnie wyjmujemy ciasto, posypujemy je bułką tartą, wykładamy jabłka, sypiemy cynamonem i ścieramy 2 część ciasta na na tych samych oczkach. Pieczemy jeszcze przez 45-50 minut w 160 stopniach.
  5. Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :) 




17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To zapraszam częściej bo to też jedne z moich ulubionych :)

      Usuń
  2. o dziwo takiej sypanej jeszcze nie robiłam, a uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami :) na pewno jest przepyszna !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz spróbować! :)

      Usuń
  3. Ale bym teraz zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. sypana jest fantastyczna! tak prosta i szybka - ale to bardzo dobrze, bo znika też w błyskawicznym tempie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj znika bo nie ma już ani jednego kawałeczka ;)

      Usuń
  5. Pyszna, klasyczna szarlotka, z chęcią bym zjadła kawałek!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...