Polska luksusowa z bakaliami
Składniki:
/przepis z moimi zmianami- magazyn Kuchnia/
- 40g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 100g roztopionego masła
- 1/2 szklanki bakali ( u mnie żurawina)
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki wody
- 200g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowania:
- Pokruszone drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Wsypujemy dwie łyżki mąki i rozcieramy z odrobiną podgrzanego mleka. Obsypujemy rozczyn mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.
- Żółtka ucieramy z cukrem i solą.
- Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe masło, resztę mleka i żółtka. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do ręki. Na koniec dodajemy osuszoną żurawinę (lub inne bakalie).
- Natłuszczoną formę kominkową napełniamy ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Babkę pieczemy najwyżej(!) w 200 stopniach przez 45-50 minut, nie otwierając piekarnika.
- Robimy lukier: wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku i energicznie mieszamy. Upieczoną i ostudzoną babkę dekorujemy.
pięknie wyrośnięta !
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńWspaniała babka! : )
OdpowiedzUsuńDrożdżowa z rodzynkami to już obowiązek w naszym domu. : D
Prawidłowo :)
Usuńa kiedy do mnie przyjedziesz, a jak przyjedziesz to z jakimś ciastem lub muffinkami :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością coś zabiorę :)
Usuńna takie babki zawsze jest "sezon" :) wspaniała
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuń:) dobrze
OdpowiedzUsuńmam taką nadzieje :)