Polska luksusowa z bakaliami

Pogoda ostatnio płata nam figle, ale mam nadzieję, że w końcu się to unormuje. Kiedy przez uchylone okno wpływa świeże i orzeźwiające powietrze, a przez szyby przebijają się promienie słoneczne, aż chce się żyć i działać! Przed obowiązkowym spacerem należy upiec coś pysznego, aby po powrocie wciąż móc rozkoszować się wspaniałymi chwilami- nawet, jeśli wróciliśmy do domu z powodu burzy, którą ja osobiście bardzo lubię! Dzisiaj tym czymś będzie najzwyklejsza babka, chętni? 

Składniki:
/przepis z moimi zmianami- magazyn Kuchnia/
  • 40g świeżych drożdży 
  • 50g cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 6 żółtek 
  • szczypta soli 
  • 100g roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki bakali ( u mnie żurawina)
lukier:
  • 2 łyżki rumu 
  • 3 łyżki wody 
  • 200g cukru pudru 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowania:
  1. Pokruszone drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Wsypujemy dwie łyżki mąki i rozcieramy z odrobiną podgrzanego mleka. Obsypujemy rozczyn mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem i solą.
  4. Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe masło, resztę mleka i żółtka. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do ręki. Na koniec dodajemy osuszoną żurawinę (lub inne bakalie). 
  5. Natłuszczoną formę kominkową napełniamy ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  6. Babkę pieczemy najwyżej(!) w 200 stopniach przez 45-50 minut, nie otwierając piekarnika. 
  7. Robimy lukier: wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku i energicznie mieszamy. Upieczoną i ostudzoną babkę dekorujemy.

Smacznego :) 






9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger