Brownie z nutą pomarańczy
Następne planuje z serem i malinami :)
Składniki:
- 160g masła
- 150g czekolady gorzkiej + 80g czekolady gorzkiej z nutą pomarańczy
- 4 jajka
- 50-80g cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- opcjonalnie ciasteczka np. herbatniki, oreo
- Czekoladę należy połamać na kawałki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
- W misce utrzeć na puszystą pianę jajka z cukrem. Do masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz mąkę, kakao i sól. Całość łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, układamy ciastka lekko je dociskając.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 30-35 minut.
- Podajemy po wystudzeniu i najlepiej z lodami śmietankowymi.
Ciekawy dodatek! Te herbatniki musiały bosko chrupać :3
OdpowiedzUsuńOj chrupały, ale dzięki temu był większy urok ciasta :)
UsuńWciąż się zabieram za to brownie tylko się zabrać nie mogę, a pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńKoniecznie się zmobilizuj i zrób bo nie ma przy tym większej pracy, a efekt gwarantowany :)
Usuńbardzo fajny pomysł na brownie! herbatniki uroku mu dodają, a z tą czekoladą na pewno świetny smak był :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuńbardzo mi się podoba to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńProszę się, więc częstować :>
UsuńOch Brownie <3 z czarnym pieprzem i orzechami laskowymi! Mogę w każdej ilości.
OdpowiedzUsuńA.