Tarta serowo-migdałowa
Składniki:
/inspiracja "Moje wypieki i desery"/
ciasto:
- 180g mąki pszennej (w przepisie 150g)
- 100g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 50g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 150g serka typu Bieluch
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- Najpierw zajmujemy się ciastem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Następnie owijamy je w folię i wkładamy do lodówki.
- Teraz nadzienie. Serki mieszamy ze sobą, dodajemy roztrzepane jajko, migdały
i cukier- musimy otrzymać jednolitą masę. - Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę. Pamiętajcie, aby boki były wysokie, ponieważ inaczej nie zmieścicie całej masy!! Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut- do momentu zarumienienia się boków i migdałów.
- Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
świetna tarta! wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) do tego jak widzę moje ulubione serki w niej zawarłaś! :)
OdpowiedzUsuńAkurat serki były w lodówce, więc musiałam je jakoś wykorzystać :) Zachęcam do próbowania :)
UsuńMniam, pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
OdpowiedzUsuńpycha propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :>
UsuńJaka urocza, uwielbiam te przyprażone patki migdałów! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńImponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!
Feel free to visit my page; top strony
Zrobiłam dzisiaj! Smaczne ciacho. :) Pewnie jeszcze kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuń