Ciasto krucho-drożdżowe
Składniki:
- 2,5-3 szklanki mąki
- 200g masła roślinnego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 30g świeżych drożdży
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- marmolada do posmarowania
- 1,5-2kg jabłek
- Jabłka obieramy i prużymy- doprawiamy cukrem według własnych potrzeb. Odstawiamy.
- W misce/na stolnicy łączymy wszystkie składniki. Ciasto musimy być jednolite i niezbyt rzadkie.
- Gotowe dzielimy na dwie części. Jedna idzie na spód blachy, następnie dajemy marmoladę, wykładamy jabłka, a na wierzch pozostałą część ciasta.
- Całość pieczemy w 180 stopniach przez 45-60 minut. Wierzch musi być przyrumieniony.
- Podajemy wystudzone i obsypane cukrem pudrem.
Polączenie moich dwóch ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :3
Usuń