Szarlotka.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, przekonać się jak pyszny jest spód ciasta oraz kruszonka.
Składniki:
ciasto
- 600g mąki
- 300g masła
- 100g smalcu
- 160g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżek masła
- 1,5kg-2kg jabłek
- cukier
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem
i delikatnie prużymy. - Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odstawiamy na 15 min.
- W tym czasie robimy kruszonkę, podobnie wszystko ze sobą łączymy. Im kruszonka bardziej lepka tym bardziej nam się 'rozleje', jeśli będzie bardziej krucha/sucha, wyjdzie taka jak na zdjęciu :)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy
i przekładamy na blachę. Posypujemy delikatnie bułką tartą. Następnie nakładamy wcześniej przygotowane jabłka, posypujemy je cynamonem, a sam wierzch posypujemy kruszonką. - Pieczemy w temp. 180 stopni przez 60-70 min.
- Podajemy posypane cukrem pudrem, można dołożyć gałkę lodów śmietankowych.
widzę, że misja zakończona powodzeniem i szarlotka uratowana przed D. i H. ;d
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
Usuńciasto najlepsze, niezastąpione :))
OdpowiedzUsuńszarlotka -najlepsze ciacho ;d
OdpowiedzUsuńZ szarlotką zawsze tak jest, znika w mgnieniu oka, widocznie masz dobry refleks :D
OdpowiedzUsuńdobrze to znam, tez czasem muszę niektóre rzeczy chować :)
OdpowiedzUsuńwygląda palce lizać! nie dziwię się, że trzeba było chować ostatni kawałek :)
OdpowiedzUsuńszarlotka- tyle dobroci w jednym cieście;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Szarlotki u mnie w domu też tak zawsze szybko się rozchodzą :D
OdpowiedzUsuńMmmm... Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam